Kaikeksi yllätykseksi ja vastoin kaikkia perinteitä - valmistin vapuksi munkkeja. Munkkeja tein ihan perinteisellä reseptillä ja tuli hyviä. Tällä reseptillä sain aikaan 25 pienehköä munkkia, jotka hävisivät parempiin suihin alle vuorokaudessa.

Munkit

2,5 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
0,75 dl sokeria
2 tl kardemummaa
6 - 7 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia
pinnalle sokeria
 
öljyä
 
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita jauhoja taikinaan kunnes se on sopivan pehmeää ja alusta kimmoisaksi. Alustamisen loppuvaiheessa lisää rasva. Anna nousta noin puolisen tuntia.  Kauli taikinasta levy ja ota siitä ympyränmuotoisia paloja esimerkiksi juomalasin avulla. Anna ympyröiden vielä kohota noin 20 minuuttia. Nousemisen loppupuolella voi alkaa lämmittää öljyä kattilassa. Varaa kattilalle tiivis kansi, mikäli se sattuisi syttymään palamaan. Öljyn kuumuutta voi testata tiputtamalla sinne pienen palan taikinaa, ja mikäli se kypsyy kullanruskeaksi minuutissa on öljy sopivan kuumaa. Kun alat kypsentää munkkeja, paina niiden keskelle sormella vielä sopiva reikä ja nosta kattilaan haarukan avulla. Paista kypsäksi ja kullanruskeaksi molemmilta puolilta.